Lone Star

De 5 bud: Historier om (det heteroseksuelle) ægteskab

Foto: Therese

Et af de helt store temaer i litteraturen er forholdet mellem ægtefæller. Derfor handler denne uges indlæg om fem bud på historier, der har ægteskabet som omdrejningspunkt. Det vil sige det heteroseksuelle ægteskab, som af historiske årsager fylder mest i vestlig litteratur.

Heldigvis kommer der, i takt med at andre former for seksualitet og forhold bliver mere normaliseret, flere og flere romaner, film og skuespil, som tager udgangspunkt i andre former for forhold og ægteskaber. Bevidstheden om og længslen efter andre mulige konstellationer fornemmes dog også mellem linjerne i flere af klassikerne.

Noget af det som kendetegner fortællingerne om det heteroseksuelle ægteskab, især når man går til klassikerne, er det magtforhold som fandtes mellem ægtefællerne, navnlig i forrige århundrede. Interesser, formåen, status og rollefordeling var uløseligt bundet til kønnet, til stor frustration og ulykke for navnlig mange kvinder, som var underlagt deres mænds luner og beslutninger. Med mindre de traf nogle drastiske valg, som satte dem i risikable situationer.

Kærlighed fylder heldigvis også en del i dette tema, men det er navnlig udfordringerne, uligheden, rollefordelingen, tabet af identitet og forspildte drømme chancer, som der bliver lagt vægt på. Forfatterens rolle er som bekendt at udstille og udfordre kulturen, og ægteskabet og måden det fungerer på – eller netop ikke fungerer – afspejler om noget det omgivende samfund og de uretfærdigheder det byder sine borgere ud fra blandt andet køn.

Her kommer mine fem bedste bud på historier om ægteskabets muligheder og begrænsninger, ganske vist i fortiden, men med tråde helt frem til i dag. Udover temaet er der tale om store læseoplevelser.

 

  1. Portræt af et ægteskab af Nigel Nicolson

Portræt af et ægteskab af Nigel Nicolson. Forlaget Gyldendal.

Portræt af et ægteskab er interessant af flere forskellige grunde. For det første omhandler romanen store engelske berømtheder fra første halvdel af 1900-tallet. For det andet handler romanen om en helt speciel form for ægteskab, der bryder med datidens og egentlig også mange af vor tids konventioner og normer for forhold og ægteskab. For det tredje er bogens forfatter søn af bogens hovedpersoner. For det fjerde viser romanen, hvordan man trods seksualmoralen og lovgivningen kunne udleve sin seksualitet, hvis man vel og mærke var i det rette miljø på det rette tidspunkt. Det er befriende på en baggrund af borgerlige ægteskaber som er blevet beskrevet som snærende fængsler.

Romanes omdrejningspunkt er ægteskabet mellem forfatter Vita Sackville-West og forfatter og politiker Harold Nicolson. De var begge del af en større intellektuel kreds af forfattere og kunstnere i England i begyndelsen af 1900-tallet. Derudover var de begge biseksuelle og havde, efter fælles overenskomst, mange udenomsægteskabelige forhold. For Vita Sackville-Wests vedkommende, blandt andre Virginia Woolf.

Trods de mange forhold, oplevede forældrene, ifølge deres søn Nigel Nicolson, deres ægteskab som lykkeligt. Om end med en hel del drama. De var således fremgangsfolk, der rykkede ved opfattelsen af ægteskabet som institution.

Du kan købe bogen her.

 

  1. Et dukkehjem af Henrik Ibsen

Et Dukkehjem af Henrik Ibsen. Forlaget Createspace.

Et dukkehjem af Henrik Ibsen er ganske vist et skuespil, men dramaet og dets replikker er af en sådan kvalitet, at det sagtens kan læses som litteratur.

Historien om det unge ægtepar fra 1879 er fortællingenom det borgerlige ægteskab. Ægteparret Thorvald og Nora Helmer lever efter tidens rollemønster. Han, den ambitiøse unge mand med fokus på karrieren, hun, den pligtopfyldende husmor. Han driver sine ambitioner så vidt, at han faktisk bliver syg af det og bliver rådet af sin læge til at tage den med ro. Hun gør sit bedste for at leve op til rollen som hustru, husmor og mor ved at tage omsorgsrollen på sig så meget hun kan og går egentlig for langt.

I løbet af stykket går det op for Nora, hvilken ubalance der er i ægteskabet og magtforholdet imellem dem. Et dukkehjem er således et urbillede på, hvordan ægteskabet navnlig tidligere, men i nogle tilfælde stadig, fungerer som en spændetrøje for kvinder som styres af pligtfølelse over for mand, børn og hjem ud fra samfundets forventninger og anvisninger. De lever deres liv for andre uden at udleve eller realisere egne drømme og ambitioner, sådan som deres mænd gør det. Deres position er udsat, fordi ægtemanden sidder på magten og pengene. Eneste mulighed for at være sig selv og fri er ved at frigøre sig helt.

Du kan købe bogen her.

 

  1. Dalloway af Virginia Woolf

Mrs. Dalloway af Virginia Woolf. Forlaget Alma Books Ltd.

Mrs. Dalloway er ligeledes et portræt af det borgerlige ægteskab og dets konsekvenser for navnlig den kvindelige part. Clarissa Dalloway, romanens hovedperson, går en morgen rundt i London og køber ind til sit selskab samme aften, et eksempel på overklassens overfladiske liv, hvor fester og sammenkomster dækker over stilheden og de indre, svære følelser, som ingen rigtig kan sætte ord på. Ikke mindst i kølvandet på Første Verdenskrig.

I løbet af dagen bliver Clarissa konstant revet tilbage til sin ungdom og til tiden, da hun valgte sin ægtefælle, den pålidelige Richard, over den mere krævende og passionerede Peter Walsh. Det bliver bemærket, at hun jo ikke havde mulighed for at være sammen med Sally Seton. Selvom det måske var hendes sande kærlighed.

Ægteskabet med Richard indfriede Clarissas forestillinger om det gode ægteskab, der levede op til samfundets forventninger. Men det har også budt på manglende intimitet og to separate liv i samme hus. Distancen til hendes mand har dog betydet, at hun har formået at beholde noget af sin egen identitet, som ellers går til i et ægteskab. I hvert fald for kvinder. Ifølge Woolf er ægteskabet døden for mange kvinder, og kun døden kan sikre og fastholde lykken og friheden.

Du kan købe bogen her: https://www.bog-ide.dk/produkt/289266/virginia-woolf-mrs-dalloway-haeftet/1846478

 

  1. Madame Bovary af Gustave Flaubert

Madame Bovary af Gustave Flaubert. Forlaget Penguin Books Ltd.

Madame Bovary er endnu en ægteskabsklassiker, første gang publiceret i 1856 til stor forargelse for samtiden. Hovedpersonen, Emma drømmer som ung pige om det luksuriøse og romantiske liv hun kender fra romanerne, langt fra det trivielle og kedsommelige liv i provinsen. Hun håber at finde noget eventyr og romantik, da hun gifter sig med den generte og akavede læge Charles Bovary. Men efter kort tid begynder hun at kede sig, og selvom de flytter og får et barn, er Emma ulykkeligt utilfreds med sit ensformige liv, som lægekone og mor.

Da hun bliver vild med en ung jurastuderende, prøver hun af hensyn til sit eget selvbillede som en god kone og mor at holde sin følelser tilbage, men da flere fristelser byder sig, giver hun efter og indleder affærer og et vildt luksusforbrug, som kun et øjeblik dulmer den lede hun føler ved sit liv. Det hele kommer ud af kontrol med tragiske konsekvenser for både hende selv og den intetanende ægtemand.

Du kan købe bogen her: https://www.bog-ide.dk/produkt/120000/gustave-flaubert-madame-bovary-haeftet/1870666

 

  1. Kærlighedsbarn af Maria Helleberg

Kærlighedsbarn af Maria Helleberg. Forlaget Samleren.

Kærlighedsbarn af Maria Helleberg handler om forholdet mellem hertug Frederik Christian af Augustenborg og den danske prinsesse Louise Augusta, som officielt var datter af kong Christian VII og dronning Caroline Mathilde, men uofficielt var datter af dronningen og Johann Struensee.

I modsætning til de fire andre bud på listen, handler Kærlighedsbarn ikke så meget om kønsroller, selvom de er ligeså problematiske og ulige, som man kan forestille sig i et 1700-tals scenarie, men om kærlighedens udfordringer i et ægteskab, især når ægteskabet befinder sig tæt på magten og de store beslutninger og ambitioner.

Henover 926 sider viser romanen meget smukt og troværdigt, hvordan et langt ægteskab gennemgår forskellige perioder og epoker og bliver forandret i takt med, at ægteskabets to spillere ældes og ændres. Således går Frederik Christian og Louise Augustas ægteskab fra en hård start, til stor nærhed og intimitet til igen at blive et voldsomt ægteskabsdrama, påvirket af tidens tand, personlig udvikling og ydre udfordringer og forandringer tæt på kongemagten i 1700-tallets Danmark.

Du kan købe bogen her: https://www.bog-ide.dk/produkt/221515/maria-helleberg-kaerlighedsbarn-hardback/1864980

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Lone Star