Musik at skrive til

De 5 bud: Venskaber

 

Forholdet mellem mennesker er det altoverskyggende tema i litteraturen. Det gælder kærligheden mellem elskende, mellem forældre og børn og mellem venner. Der er ikke noget som en fortælling om venskaber, der kan få én til at reflektere over og sætte pris på de venner, man selv har i sit liv, og ovenpå et Corona-år hvor venskaber er blevet sendt på afstand, er det oplagt at give engagementet i vores venskaber fuld styrke i den kommende tid. For hvad er livet uden gode venner? Her følger fem anbefaler om venskaber til inspiration.

  • Min geniale veninde af Elena Ferrante

Min geniale veninde af Elena Ferrante. Forlaget C & K.

“Min geniale veninde” af Elena Ferrante er første bog i en serie på fire bøger om to veninder fra Napoli i 1950’erne, der starter ud i samme kvarter, men får meget forskellige liv på grund af en blanding af egne valg, familieforhold og skæbnens luner. Venskabet er præget af både sammenhold og kærlighed, men også af rivalisering og jalousi. Et venskab på godt og ondt. Udover at vise venskabets kompleksitet, når det er så nært som ungdomsvenskaber mellem to bedste veninder kan være, viser fortællignen også, hvor smertefuldt det er, når båndet bliver brudt. Man mister noget af sig selv, og man kommer aldrig helt over det. Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/min-geniale-veninde_elena-ferrante_haeftet_9788792884107

  • Swing time af Zadie Smith

Swing Time af Zadie Smith. Forlaget Rosinante.

Swing Time handler om venskabet mellem to piger, som vokser op i samme nabolag i det nordvestlige London og deler en passion for dans. Det er dog kun den ene af dem, som har et reelt talent og får mulighed for at slå igennem. På samme måde som i Elena Ferrante-bøgerne, er det historien om venskabet mellem to unge kvinde, dog i en helt anden ramme og med andre politiske og kulturelle lag, men også om det, der sker med vores venskaber, efterhånden som vi forandrer os og må vælge vores egne veje. Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/swing-time_zadie-smith_indbundet_9788763850711

  • Et lille liv af Hanya Yanagihara

Et lille liv af Hanya Yanagihara. Forlaget Politiken.

Omdrejningspunktet for romanen er fire mandlige venner, men først og fremmest karakteren Jude, som er blevet udsat for frygtelige overgreb og seksuelt misbrug gennem hele sin opvækst. Det til trods, formår Jude at blive en succesfuld advokat og at danne nære venskaber. Han kan dog ikke stille sin mørke bagage og skærer i sig selv. Hans venner, hvor vigtige og trofaste de end er, kan ikke nå ham. Nogle ting er for slemme til at blive glemt. Og nogle venner giver op. Fortællingen udstiller de overfladiske venskaber i sammenligning med de ægte, som ikke står og falder med den succes eller styrke et menneske har, men som holder ved og forbliver forankret i kærlighed til det lille liv, der gemmer sig i den, man kalder sin ven. Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/et-lille-liv_hanya-yanagihara_haeftet_9788740059670

  • The Hours (Timerne) af Michael Cunningham

Timerne af Michael Cunningham. Forlaget Gyldendal.

Jeg stiftede bekendtskab med filmen ”The Hours”, da den havde premiere for snart tyve år siden. Efterfølgende har jeg set den mindst én gang om året. Det er en fantastisk film af Stephen Daldry, baseret på en bog af samme navn af Michael Cunningham. Bogen (og filmen) skildrer tre dage i tre forskellige kvinders liv på tre forskellige tidspunkter i historien: Virginia Woolf i 1920’erne og de to fiktive figurer Laura Brown i 1950’erne og Clarissa Vaughan i 1990’erne. De tre kvinders skæbner er knyttet sammen gennem overlappende relationer, og det er blandt andet de relationer, som både i bogen og i filmen giver mig sådan en lyst til at dyrke og styrke mine egne venskaber, de korte såvel som de lange. Uanset om det er det livslange venskab mellem Clarissa og Richard eller det umiddelbart overfladiske venskab mellem Laura, står det klart, at de mennesker vi møder og selv vælger til i vores liv farver vores skæbne på godt og ondt. Vi lever for hinanden og vi giver hinanden liv. Du kan købe bogen her (men se også filmen!): https://www.saxo.com/dk/timerne_michael-cunningham_haeftet_9788702123692

  • Portræt af et ægteskab af Nigel Nicolson

Portræt af et ægteskab af Nigel Nicolson. Forlaget Gyldendal.

Portræt af et ægteskab handler om nogle ægteskaber, der brød med datidens og egentlig også mange af vor tids konventioner og normer for forhold og ægteskab. Men bogen handler også om, hvordan venskab og kærlighedsforhold kan være blandet sammen og umulige at skille fra hinanden, hvis man altså holder op med at tvinge relationer mellem mennesker i den ene eller anden kategori (det gælder også køn). Romanens omdrejningspunkt er ægteskabet mellem forfatter Vita Sackville-West og forfatter og politiker Harold Nicolson, som begge var en del af en intellektuel kreds af forfattere og kunstnere i England i begyndelsen af 1900-tallet. Derudover var de begge biseksuelle og havde, efter fælles overenskomst, mange udenomsægteskabelige forhold. For Vita Sackville-Wests vedkommende, blandt andre Virginia Woolf. Romanen, som er skrevet af sønnen af de to hovedpersoner, udfordrer både vores forståelse af venskabet såvel som af ægteskabet. Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/portraet-af-et-aegteskab_nigel-nicolson_indbundet_sx64157464

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Musik at skrive til