De 5 bud: Om køn og feminisme

De 5 bud: Efterårs-læsning

Foto: Therese

Alle fire årstider har noget skønt og særligt over sig, og for mig ville det være svært at skulle undvære nogen af dem. Tænk, f.eks. at bo i sommer året rundt. Den tanke virker nærmest klaustrofobisk på mig. Jeg kan lide at se årets forløb afspejlet i naturen og i vejret. Jeg er nødt til at mærke tiden på min egen krop.

Nu er det som regel foråret og sommeren, der bliver hyldet i digte, sange og romaner. Og jeg holder også, ligesom alle andre, af at se verden komme til live om foråret efter en lang vinter. Alt er nyt og friskt og skrøbeligt smukt.

Jeg har naturligvis også mine varme sommerminder. Og jeg holder af sommerens frihed og helt særlige stemning som kommer af, at vi alle sammen er ude blandt hinanden hele tiden og påskønner solen og varmen, fordi vi ved, det snart er forbi.

Men for mig er efteråret alligevel den bedste årstid. Jeg elsker efterårets farver, naturen der trækker sig tilbage og føles mere vild og dramatisk end i de dejlige sommerdage, hvor mennesker og dyr hele tiden kan færdes ude og blive taget vare på af træer og blødt græs.

I efteråret vender kulden og mørket snigende tilbage, og det er tid til at gøre klar, gå ind, tænde op og gør sig det bekvemt. Det er også tiden for influenza og forkølelser, for oprydning og træthed. Men det betyder ikke noget, for som nordbo er det sådan livet rigtigt er. Det er det, man kender. Det er dér, man føler sig hjemme. Snart kommer vinteren, snart bliver det jul.

Og så er efteråret også et godt tidspunkt at sætte sig med en god bog og lade verden uden for passe sig selv. I denne uge får du derfor fem bud på bøger, der gør sig godt til en varm kop te på sofaen, mens bladene bliver brune og daler til jorden. De matcher på hver deres måde efterårets søde melankoli, eksistentielle refleksioner og rolige hygge. God læselyst!

 

 • “Samlede noveller” af Tove Ditlevsen

“Samlede noveller” af Tove Ditlevsen. Forlaget Gyldendal.

I Tove Ditlevsens noveller er parforholdet og familien i fokus. Derfor er novellerne relevante at læse i efteråret, for det er, når vi i efteråret lukker os inde sammen og måske ser hinanden tydeligere end i sommeren og foråret, at vores nære forhold træder tydeligere frem i vores tanker. Det er kort sagt nu, mens kulden og mørket tager til, at forholdene og de menneskelige relationer i vores liv skal stå deres prøve.

I novellerne bliver der zoomet helt ind på de nære detaljer, så hele liv og store eksistentielle følelser bliver fanget i enkelte ord og præcise sætninger. Der er ofte en melankoli over hovedpersonernes tanker og følelser, og novellerne gør sig derfor godt til en efterårseftermiddag, hvor man higer efter at få sat konkrete ord og billeder på livets kompleksitet, sorger, håb og drømme. Ikke mindst i relation til de nære forhold.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/samlede-noveller_tove-ditlevsen_haeftet_9788702185607

 

 • A Room with a View af E.M. Forster

A Room with a View af E.M. Forster. Vintage Books.

En anden god type efterårslæsning i min optik, er bøger med masser af maleriske beskrivelser, skønhed, romantik, feriestemning og en stærk hovedperson der bryder med rammerne.

Det finder man alt sammen i E.M. Forsters klassiker ”A Room with a View”. Romanen handler om en ung kvinde, Lucy Honeychurch, der sammen med sin ældre kusine rejser til Italien. På rejsen møder de forskellige personer, som på hver deres måde påvirker de to rejsekammerater og skaber romantiske forviklinger for Lucy, som også bliver påvirket af det italienske kulturelle alternativ til den stive engelske kultur.

Vi befinder os i den edwardianske periode. Det vil sige en tid fuld af tilbageholdenhed og fokus på manerer og pli, men samtidig en periode, hvor forskellige bevægelser i samfundet begyndte at røre på sig, f.eks. kvindebevægelsen, i England blandt andet i form af de utrolig stærke og seje Suffragettes, som bogstaveligt talt kæmpede for kvinders stemmeret og rettigheder i det hele taget.

Hovedpersonen i denne roman prøver kræfter med sin egen uafhængighed, selvbestemmelse, nye værdier og andre perspektiver på nedarvede privilegier, standsforskelle og kærlighed.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/vaerelse-med-udsigt_brugtbog_sx85598275

 

 • “Det jeg elskede” af Siri Hustvedt

Det jeg elskede af Siri Hustvedt. Forlaget Per Kofod.

Jeg indrømmer, at de første kapitler af ”Det jeg elskede” føltes en smule langtrukne. Hustvedts beskrivelser og dialog afspejler den akademiske, konstant filosoferende tone, som helt sikkert kan tilskrives det intellektuelle miljø, romanen foregår i. Det er dog ikke altid til at se om det er tilsigtet eller ej. Nogle gange virker det kunstigt. Og selv for en akademisk læser bliver det hurtigt lidt kedeligt.

Da jeg begyndte på den, kunne jeg heller ikke lade være med at tænke, åh nej, endnu en roman om den kreative klasse i New York.

Men! Så pludselig tager fortællingen fat, og derfra bliver romanen mere og mere interessant og dragende.

Den udstiller det akademiske og kunstneriske miljø i New York på en uhyggelig troværdig måde, herunder netop det prætentiøse, det snobbede og det kyniske. Til tider også det direkte perfide og ondskabsfulde, som får plads i disse pengegriske og selvsmagende miljøer.

Derudover handler romanen også om forholdet mellem forældre og børn, venner og kærester. Den er næsten som en intellektuel krimi, og det er en form for krimi, som kan fange mig. Den egner sig godt som efterårslæsning med sit kunstneriske fokus, mørke og spænding.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/det-jeg-elskede_siri-hustvedt_indbundet_9788711989128

 

 • “Mrs. Dalloway” af Virginia Woolf

Mrs. Dalloway af Virginia Woolf. Forlaget Pan Macmillan.

Virginia Woolf er en af mine yndlingsforfattere, og Mrs. Dalloway er en af mine yndlingsromaner. Woolf har en utrolig sans for detaljer, tilfældigheder og den måde vores liv og skæbner er bundet ind i hinanden og udløser hinanden på.

Mrs. Dalloway handler om den perfekte værtinde i overklasse-London efter Første Verdenskrig, der indenunder perfektionen bærer rundt på følelser og tanker fra fortiden, som stadig lever i hende og i den person, hun er blevet.

Fuldstændig som i de fleste af os. Vi bærer altid rundt på mindet om dem vi var engang. De drømme og længsler vi havde, som ikke blev indfriet. De chancer vi forpassede. Vi skjuler os bag hverdagens trivialiteter og forventninger. Lukker øjne og ører for det, som piner os. Forsøger at leve med det, vi fortryder og med vores fejl.

Woolf skriver i stilen ”stream of consciousness”, hvilket betyder, at vi kommer dybt ind i tankerne hos bogens hovedpersoner og flyder afsted i deres tanker, på samme måde som tanker flyder og formerer sig i en lang, kompleks strøm i hovedet på et menneske. Der er dem der mener, at Woolf er svær at læse, men jeg tror, at det handler om at forstå måden hun skriver på, og lade sig rive med af den specielle stil.

Igen er der tale om en bog, der sætter følelser, tanker og refleksioner i gang, og som sprogligt også bevæger sig som et efterårsblad i vinden.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/mrs-dalloway_virginia-woolf_haeftet_9788763816984

 

 • “Swing Time” af Zadie Smith

Swing Time af Zadie Smith. Forlaget Rosinante.

Swing Time handler om venskab mellem to piger, som vokser op i samme nabolag i det nordvestlige London. De deler en passion for dans og drømmer begge om en karriere som dansere. Det er dog kun den ene af dem, som har et reelt talent.

Den anden, romanens hovedperson, bliver i højere grad optaget af sorte kroppe og sort musik, kulturelle rødder, hvad det vil sige at høre til, og hvad det vil sige at være fri.

De to piger er ikke privilegerede på nogen måde, bortset fra med deres venskab, som strækker sig fra de møder hinanden til en dansetime som 7-årige og til de er i starten af 20’erne.

På samme måde som i Elena Ferrante-bøgerne, der begynder med ”Min geniale veninde”, er der her tale om historien om venskaber og det, som sker med vores venskaber, efterhånden som tiden går og vi forandrer os.

Derudover har hovedhistorien et bagtæppe af politiske, sociale og eksistentielle problematikker, der knytter sig til tiden, fra pigerne er små og til de mødes igen som voksne kvinder.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/swing-time_zadie-smith_indbundet_9788763850711

2 kommentarer

 • Jeg elsker virkelig også efteråret – helt sikkert min favorit sæson også. Gode bud på nogle bøger! Selv er jeg igang med Hellas nyeste skud på stammen. 🙂
  Kram,

  http://nikkilund.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Storyline

   Tak for din kommentar, Nikki! Den er også på min læseliste. Hvad synes du om den? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De 5 bud: Om køn og feminisme