De 5 bud: Erindringsbøger

Farmors bøger

 

For tre år siden døde min farmor, som betød utrolig meget for mig. Det er svært at nævne alle de ting, som hun nåede at give mig, for der er så meget. Hun var en stor inspiration, ikke bare for mig, men for mange. Men især for mig, som var så tæt på hende fra jeg var helt lille.

En af de mere konkrete ting, hun har efterladt sig, er en mindre bogsamling. Her taler jeg ikke om hendes egne bøger, altså dem hun skrev, men om gamle, fine klenodier af både dansk og international litteratur, som jeg husker fra hendes forskellige hjem gennem min barndom.

Læs også: Min bedstemors historie

Jeg fik lov til at arve en hel del af dem, og i øjeblikket læser jeg mig igennem dem. Der er flere fine ting ved det. For det første er det rart at sidde med bøger i hånden, som har tilhørt et elsket menneske. For det andet har de givet anledning til ny information om min familie. Mange af de gamle bøger er nemlig ældre end jeg troede og stammer fra min farmors far, som åbenbart havde et bogtrykkeri på et tidspunkt, hvilket jeg først er blevet klar over nu. Nogle af bøgerne er endnu ældre. De rummer derfor historier i mere end én forstand.

Derudover har jeg fået en samling af bøger med titler og af forfattere, jeg ikke kendte til i forvejen eller i hvert fald ikke havde noget særlig kendskab til. F.eks. bogen “Grænsefolk” af Carl E. Simonsen, udgivet i 1899 på A. Christiansens Forlag. En dansk roman med et forholdsvis friskt minde om 1864, der gør den særlig interessant at læse så længe efter. Så er der en bog som “De Tretten” af Honoré de Balzac, udgivet på Emil Wienes Forlag i 1930. Et værk af en af de helt store navne i verdenslitteraturen i en dansk oversættelse, der klæder historien, som jeg måske ellers ikke var kommet i lag med.

Flere af titlerne kan ikke længere skaffes i almindelige danske boghandlere. De trykkes ikke længere. De ligger i stedet tilbage som hemmelige lommer i tiden, historien og litteraturen. Jeg synes, at det er eventyrligt at få muligheden for at genoplive dem på ny, og lade dem blive historier i sig selv.

Det er ikke så mærkeligt, at de skaber en anden stemning end de mange fine nye bøger, friske fra tryk.

Læs også: De 5 bud: Arven fra landet

Hvis man ikke er så heldig som jeg at have fået den slags fine gamle værker i arv, er der jo heldigvis stadig antikvariater, hvor man billigt kan anskaffe sig alverdens fantastiske tekster på gulnet papir.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De 5 bud: Erindringsbøger