Farmors bøger

Edwardsgave

Edwardsgave af Gyrithe Lemche. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Som jeg skrev i mit forrige indlæg her på bloggen, er jeg så heldig at have arvet en masse gamle bøger fra min farmor, som jeg er i gang med at læse mig igennem. For nylig nåede jeg til “Edwardsgave”, en slægtsroman i fem bind efter Buddenbrooks forbillede. Fortællingen strækker sig fra 1754 til midt i 1890erne og fortæller historien om to sjællandske slægters storhed og fald på grund af manglende udvikling – kødeligt, åndeligt og forretningsmæssigt.

Jeg kan ærligt sige, at jeg allerede kendte til Gyrithe Lemche, selvom hun ikke er et navn, vi husker særlig godt på: https://storyline.dk/2020/02/16/vi-husker-foerst-og-fremmest-de-mandlige-forfattere/, men ikke desto mindre er hun en af de store navne i dansk litteratur og med god grund. Stilen er indsigtsfuld og viser overskud.

Som de andre store slægtsromansforfattere fortæller Gyrithe Lemche en historie om blodets bånd, om kampen mellem generationer og mellem det gamle og det nye, den slags konflikter som både skaber en interessant fortælling og tidløs identifikation, men også en historie om Danmark og danskerne i den pågældende periode. Men i modsætning til mange af sine samtidige mandlige kolleger, formår hun at skabe nuancerede og troværdige kvindeskikkelser i sin historie, selvom de i virkelighedens verden og i litteraturen blev underkendt og forsimplet.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/edwardsgave-koebmaend_gyrithe-lemche_epub_9788711842294

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farmors bøger