De 5 bud: Bedste børnebøger

Kampen mellem brødre

Øst for paradis af John Steinbeck. Bechs Forlag – Viatone.

Forholdet mellem brødre er et ældgammelt tema i historiefortællingen, men det er som om, det aldrig rigtig bliver gammelt. Nye generationer tager det op i bøger og film, og vi bliver ved med at finde fascination og interesse for det.

Søskendeforhold kan selvfølgelig være meget forskellige. Nogle er hinandens bedste venner, andre kan ikke udstå hinanden, men uanset hvad er vi på linje med hinanden i familien. Vi er på linje, fordi vi er vores forældres børn. Det har vi tilfælles og det skaber bro og bånd imellem os. Især hvis vi er vokset op sammen. Det giver os en forståelse og nærhed som er unik, og i mange tilfælde også en beskyttertrang. Min bror er en genetisk forlængelse af mig. Jeg er min brors vogter.

Men det at være på linje med hinanden, betyder også at forholdet mellem søskende, i modsætning til forholdet til vores forældre, rummer en grad af konkurrence og misundelse, helt fra vi er små og konkurrerer med hinanden om opmærksomheden og ressourcerne, vi bliver tilbudt. Bevidst eller ej.

En af de mest kendte fortællinger om brødre, er bibelhistorien om Kain og Abel, Adam og Evas sønner. Kain, den ældste bror, dræber sin bror Abel i misundelse over, at Gud tager imod Abels offergave, men afviser Kains.

Det er også denne bibelske ur-historie, som ligger til grund for John Steinbecks klassiker ”Øst for paradis”, som jeg netop har læst. Her er det to generationer af fædre, hvis kærlighed og forskelsbehandling af deres to sønner næsten leder til misundelsesmord.

Læs også: De 5 bud: Fortællinger om frygtelige forældre

Historien foregår i Californien fra Borgerkrigen til 1. Verdenskrig. I første generation er Charles’ misundelse og ondskab tæt på at slå sin bror Adam ihjel. Deres far Cyrus elsker pacifisten Adam mest, hvilket den voldelige Charles er klar over. Det gør naturligvis ikke Charles mindre voldelig, heller ikke mod sin bror, som han ikke desto mindre inderst inde elsker.

Den rendyrkede ondskab bliver introduceret med Cathy, som kommer til brødrene Charles og Adam i en miserabel tilstand. Adam overbeviser Charles om, at de skal hjælpe hende, selvom Charles er skeptisk og helst ser, at de lader andre om det.

Cathy viser sig også at være et ekstraordinært dårligt og ondskabsfuldt menneske. Et bibelsk perspektiv, som til gengæld synes at være temmelig fortærsket: kvinden, som det onde væsen der sætter gang i syndefaldet og skaber ulykker. Men okay, bogen er fra 1952.

Cathy er samvittighedsløs og følelsesløs. Farlig. Men den gode samaritaner Adam ser det ikke, bliver forelsket og gifter sig med hende. De får tvillingerne Aaron og Caleb, men det er uvist for læseren om det egentlig er Adam eller broderen Charles der er far til børnene, da Cathy selvfølgelig er sammen med dem begge to.

Efter fødslen forsøger Cathy at slå Adam ihjel. Hun lykkes ikke med det, men forlader ham og tvillingerne, sådan som hun hele tiden har sagt, at hun ville.

Læs også: Profeternes hærgen på Grønland

Den ene af drengene, Caleb, ligner sin mor meget, og det gør det svært for Adam at elske ham. Han har tilsyneladende den samme skæbne som sin onkel/far Charles, da alle elsker Aaron på grund af hans lyse og venlige sind. Caleb længes efter sin fars accept mere end noget andet, Adam har svært ved at give den og forstå den.

Med tvillingerne bliver mange af de betændte følelser genoplevet, og samtidig toner romanens store spørgsmål for alvor frem: bliver vi styret af ting der ligger længere tilbage end vores egen fødsel, eller kan og skal vi selv tage ansvar og styre vores liv og handlinger?

Det er kampen mellem det gode og det onde i os, og ikke mindst kampen mod arvesynden.

Det er navnlig sønnen Caleb, der kommer til at tage kampen med sig selv om, hvor meget betydning han skal lægge i arvesynden fra sin mor (og fralægge sig ansvaret for sine egne onde gerninger) og hvor meget han selv er herre over sine handlinger og kan skabe forandring for sig selv og andre.

Hvorfor skal jeg læse Øst for paradis?

Øst for paradis er læseværdig og interessant, fordi den både rummer en eviggyldig tematik med dybe religiøse og kulturelle rødder, men samtidig er sat i en varm og støvet virkelighed i Californien henover to generationer. Der er således masser af modsætningsforhold, muligheder for at vælge side, og ting at blive forarget over, som holder læsningen eller lytningen i gang.

Selvom udgangspunktet er komplekst, er det hele alligevel meget konkret: fra den rådnende salat og arbejdet i marken, til kampen mellem det gode og det onde og misundelsen og kærligheden mellem brødre. Romanen er som et hjemmebagt rugbrud med masser af kerner. Bastant, genkendeligt og nærende.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/oest-for-paradis_john-steinbeck_indbundet_9788711698556

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De 5 bud: Bedste børnebøger