Anne Franks dagbog

Bøgerne bag serien: Napoli-kvartetten

Min geniale veninde af Elena Ferrante. Politikens Forlag.

I denne måned har streaming-tjenesten HBO Nordic premiere på serien ”Min Geniale Veninde”, som er baseret på en roman-kvartet af den italienske forfatter Elena Ferrante.

Romanserien begynder med romanen ”Min geniale veninde”, som altså har lagt navn til tv-serien og bliver efterfulgt af ”Historien om et nyt navn”, ”Dem der flygter og dem der bliver” og ”Det forsvundne barn”.

Der er ingen tvivl om, at historien om de to piger, Elena og Lila, og deres venskab, egner sig utrolig godt til serie-formatet, og jeg skal helt sikkert sidde klinet til skærmen den 19. november 2018, når serien bliver lagt på HBO.

Men uanset kvaliteten af serien, og selvom det er en stor kliche, vil jeg alligevel slå et slag for, at man gør sig selv den tjeneste at læse bøgerne også.

Historien er på mange måder et klassisk episk drama, forankret i to fantastiske hovedpersoner, hvis liv er spundet ind i en fascinerende og farlig kultur i Napoli. Historiens hjerte ligger i deres indbyrdes forhold og alt, hvad det udsættes for over tid, men er indlejret i en krop af farverigt italiensk liv.

Historien om deres venskab afspejler således både en historisk udvikling i Napoli og i Italien, men også den universelle menneskelige udvikling fra barn til voksen.

Historien begynder, da fortælleren Elena Greco sætter sig for at fortælle historien om sit venskab med veninden Raffaella Cerullo, kaldet Lila, som nu er sporløst forsvundet. Elena sætter sig til computeren og vender i tankerne helt tilbage deres venskabs begyndelse i 1950, hvor de møder hinanden i skolen i Napoli.

Læs også: House of Many Gods

Begge piger er fra begyndelsen bogligt stærke og har mange talenter, men kun den ene af dem får mulighed for at føre sine talenter ud i livet. Fattigdom, familieforpligtelser og forestillinger og forventninger til køn, prøver konstant at spænde ben for deres drømme og kræver en særlig grad af viljestyrke og fokus at slippe ud af.

Det danner også grundlag for et venskab, der er præget af både sammenhold, samhørighed, respekt og kærlighed, men også rivalisering, jalousi, skyld og bebrejdelser.

Fortællingen går stort set kronologisk fremad, så vi hele tiden for lagt et nyt lag på venskabet gennem mere end 60 år.

Det, som er så fantastisk ved Ferrantes romaner er, at de portrætterer et venskab på godt og ondt. Den, der nogensinde har haft en bedste veninde eller bedste ven vil kunne nikke genkendende til den sære blanding af ømhed og kritik, som er tilstede, når man i et venskab er så tæt på hinanden, at man næsten smelter sammen.

Og historien viser ikke mindst, hvor smertefuldt det kan være, når båndet af forskellige årsager bliver brudt. Man mister noget af sig selv, og man bliver ved med at lede efter det, indtil man enten finder tilbage til hinanden eller får erstattet det tabte med noget nyt.

Men egentlig tror jeg ikke, at et sådant venskab nogensinde kan erstattes. Selv ikke, hvis man er så heldig at finde noget nyt. Det er, som med meget stor kærlighed: Man kommer aldrig helt over det. Også selvom man ved, at det nok ikke kunne være anderledes. Den geniale veninde vil altid have en plads i hjertet og bliver aldrig glemt.

Du kan købe bøgerne her: https://www.saxo.com/dk/min-geniale-veninde_elena-ferrante_haeftet_9788740044584

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anne Franks dagbog