Den perfekte første sætning

Jordens salt

Jordens salt af Jeanine Cummins. Forlaget Alpha.

Indimellem er det godt at prøve ting, man normalt går udenom. Det gælder også bøger.

Indrømmet, det er ikke ret tit, at jeg læser bøger, som ikke på en eller anden måde falder under kategorien litteratur i betydningen: værker der er skrevet som lyrik, prosa eller drama, og som i form og stil tilfredsstiller visse kunstneriske og æstetiske krav. Det er simpelthen den slags tilfredsstillelse, jeg søger, når jeg læser.

Derfor læser jeg aldrig krimier og spændingsromaner. En hæsblæsende historie uden psykologiske lag og refleksioner keder mig simpelthen. Men der er jo som bekendt altid undtagelser til regler, og “Jordens salt” er en af dem.

Jeg havde set romanen omtalt positivt flere steder, og da den dukkede op på min lydbogs-app, besluttede jeg at give den en chance. Det er jeg glad for, at jeg gjorde, og jeg vil i dag anbefale dig at gøre det samme.

Romanen har et thriller-agtig og spændingsmættet plot  – åbningsscenen er et studie i at holde en læser/lytter fast – mens sproget blot er et redskab til at fortælle den hæsblæsende historie.

Men historien kan bære det, fordi den er sat i en kontekst, som de fleste ikke kan undgå at blive optaget af og som desuden giver fortællingen et kulturelt og politisk lag, som er lige så urovækkende og fængende, som scenerne.

Det handler om narkokartellerne i Mexico, som man som dansker nok er overfladisk bekendt med, men ikke har indgående kendskab til, herunder kartellernes konsekvenser for almindelige mennesker i landet og i hele regionen.

“Jordens salt” giver et grufuldt og skræmmende indblik i, hvor omfangsrig og ødelæggende narkokartellernes magt og vold egentlig er ved at sætte konkrete ansigter og skæbner på tragedierne. Det er helt klassisk identifikation, som er et vigtigt element, også i journalistik, når folk skal forstå og føle. Og det gør man virkelig, hjertet sidder indimellem uden på tøjet.

Men ikke nok med det. Omdrejningspunktet er en mors flugt fra et af kartellerne, og romanen får derfor også fortalt historien om de sydamerikanske migranters rejse mod USA. En tur, som er så forfærdelig, at kun alternativet er værre.

Romanen er derfor også et vigtigt vidnesbyrd om migranters liv og skæbne, som bør få alle os andre til at reflektere. Oplevelserne for de migranter vi hører om eller ser i Europa er uden tvivl lige så frygtelige og ulykkelige og kalder på vores medmenneskelighed og handling.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/jordens-salt_jeanine-cummins_indbundet_9788772390086

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den perfekte første sætning