Kældermennesket

Guds barmhjertighed

Guds barmhjertighed af Kerstin Ekman. Forlaget Gyldendal.

“Guds barmhjertighed” af Kerstin Ekman er en af de bøger, jeg har haft stående på min bogreol i årevis, men først rigtig fik taget hul på for nylig på grund af mit “læs-bogreolen-princip” (https://storyline.dk/2020/04/16/laeseprojekt-under-corona/). Det er et godt princip, for der er jo en eller anden grund til, at netop disse bøger er landet hos mig og er blevet hængende år efter år. Nogen syntes, at jeg skulle have dem, eller jeg har selv følt trang til at købe dem.

Kerstin Ekmans bog fik jeg for snart tyve år siden, da den ikke var ret gammel, og at bogen udkom for nu mere end tyve år siden, fornemmer man på den ene side godt i både sprog og i den måde bogens personer portrætteres og taler på. På den anden side har romanen en særskilt, nordisk tone, som også findes i helt ny nordisk litteratur. Jeg fristes til at tænke, at det skyldes, at Ekman netop var en af ophavskvinderne til den, og at det var en af grundene til, at hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1994.

Romanen er første bind i tre-bindsserien “Ulveskindet” og handler om den nyuddannede jordemoder Hillevi Klarin, der ankommer til den isolerede og fattige nordsvenske landsby Röbäck ved Svartvattnet i 1916. Hillevis idealisme og unge kræfter bliver udfordret af stedets kristne moral, af klasseforskelle og fordomme.

Det lyder som en klassisk og hyggelig fortælling om det modernes møde med det forstokkede, men det er det ikke. Vi befinder os nemlig i et råt, koldt og udsat miljø, hvor tungsindet og uvidenheden om alt fra fødsler og børn til ægteskab og verden uden for er så dybt nedsunket i folks hjerner og hjerter, at det kræver mere end friskt gå-på-mod at rokke det så meget som en tomme. Det er til tider barsk læsning, men også mærkbart og givende.

Jeg anbefaler dig at tage hul på “Guds barmhjertighed” og stifte bekendtskab med den aller-nordiske fortid, som også har sine pendanter i Danmark.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/guds-barmhjertighed_kerstin-ekman_epub_9788702256772

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kældermennesket