Kammerat Napoleon

Forbrydelse og straf

Forbrydelse og straf af Fjodor Dostojevskij. Forlaget Rosinante.

Der er noget særligt ved at gå i lag med et af de store værker. Forventningerne er tårnhøje, og man kan vel nærmest også indimellem føle en form for præstationsangst. Kan jeg opleve dette store, jeg står over for rigtigt? Godt?

Dermed ikke sagt, at alle bøger som er udråbt til klassikere og storværker rent faktisk lever op til disse ærefulde prædikater, men det gør “Forbrydelse og Straf” efter min mening.

Lad det være sagt med det samme, at læsningen kræver vilje og tålmodighed. Det er tungt stof på alle måder – sprogligt, tematisk og scenisk.

Temaet er som altid hos Dostojevskij de mørke sider af mennesket og samfundet. I denne fortælling stilles spørgsmålet: Kan vi undgå at blive straffet for vores onde gerninger og kan vi nogensinde håbe på tilgivelse? Herudfra laver Dostojevskij et grundigt studie af menneskelig afstumpethed, lidelse, afmagt, manglende håb, selv-regulering, etik og moral. Det er en voldsom omgang, især fordi man ved, at det er sandt og ikke overdrevet fiktion. Vi ved, at verden er et frygteligt sted, at der hvert sekund er folk et sted i verden, der gennemgår frygtelige fysiske og mentale pinsler.

Men, synes Dostojevskij også at sige, der er også elementer af godhed, af medfølelse og af samvittighed.

Men kan man overhovedet læse russisk litteratur nu og de næste mange år frem oven på Putins nedsmeltning?

Ja, selvfølgelig kan man det. I hvert fald kan man læse en afdød forfatter som Dostojevskij, som på grund af sine værkers kvalitet for længst er blevet global allemandseje i litteraturhistorien. Derudover i høj grad også på grund af hans temaer: det inhumane samfunds undertrykkelse af sine borgere, og den menneskelige ondskab, skyld og skam. Ingen kan være i tvivl om, hvad Dostojevskij ville mene om Putin og hans regime.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/forbrydelse-og-straf_fm-dostojevskij_haeftet_9788763814799

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kammerat Napoleon