Girl, Woman, Other

Til fyret

 

Jeg er stor fan af Virginia Woolf, men læste for første gang “Til Fyret” i sin fulde længde for nylig. Romanen bliver sammen med Mrs. Dalloway og The Waves betegnet som hendes hovedværker.

Når man kommer fra en moderne, skandinavisk roman, kræver det et øjebliks tilvænning at komme ind i Woolfs sprog og billeder. Woolfs skrivestil kaldes “stream of consciousness” – strøm af bevidsthed – og er et forsøg på at komme så tæt som muligt på vores måde at være i verden på som mennesker: den ene tanke afløser eller afbryder den anden, tusind indtryk fra vores omgivelser blander sig hvert sekund med vores indre, vores minder og vores fremtidsdrømme, ofte i en pærevælling, som hjernen konstant forsøger at sortere og skabe mening i.

Det gør læsningen af Woolf meget stemningsrig og poetisk. Det er også grunden til, at Woolf bliver anset, som en svær forfatter at læse. Perspektivet skifter, fortid og nutid bliver indimellem rodet sammen. For at læse Woolf skal man derfor slippe sine forventninger til, hvordan en litterær tekst skal udfolde sig, og i stedet bare følge med strømmen af ord på sætninger, der er så meningsfulde og velvalgte, at det er en fornøjelse for alle, der elsker godt sprog.

Dertil er tidsforskellen også en faktor, man skal omstille sin forståelse til. Romanen nærmer sig de hundrede år, og selvom Woolfs temaer er eviggyldige, er der ikke desto mindre nogle andre ting på spil i en 1927-setting, som man nemt kan overse, hvis man ikke husker på romanens samtid og kultur.

I “Til Fyret” er udgangspunktet en familie i sommerhus. Men det er ikke plottet eller handlingen, der er omdrejningspunktet for romanen, men derimod de menneskelige relationer, som med Woolfs teknik bliver gransket gennem de enkelte medlemmers perspektiver: fra sønnens blik på faderen til faderens blik på sønnen til faderens blik på moderen til moderens blik på sin mand og sine børn. De mange forskellige perspektiver iblandet et løst forhold til tid og sted, giver mulighed for næsten uendeligt mange lag til både karakterer og historien som helhed, på trods af et meget lille, næsten ikke eksisterende plot. Lyder det forvirrende? Det er selve livet også. Woolf er en mester i at beskrive det for os.

Jeg vil varmt anbefale Til Fyret til alle, der elsker god litteratur.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/til-fyret_virginia-woolf_haeftet_9788763811330

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Girl, Woman, Other