Hjernesmarte børn

Forårs-anbefalinger 2022

Foråret er endelig kommet, og hvad er bedre for en bog-elsker end at sidde i forårssolen med en god fortælling, der spiller med på den særlige energi og stemning, som strømmer ind over os på denne årstid. Måske har vi mere end nogensinde brug for noget, der giver os håb og fred dette forår. Her er mine fem bud.

Om foråret af Karl Ove Knausgård

Om foråret af Karl Ove Knausgård. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Hvis du ikke allerede har læst noget af Karl Ove Knausgård, så gør det. Hvis du har brug for en forsmag, inden du kaster dig over hans storværk “Min kamp”, som jeg også varmt kan anbefale (se mere her), er det mindre firebindsværk opkaldt efter årstiderne et godt sted at gå til.

“Om foråret” er tredje bind og holder sig (nogenlunde) tematisk til forårets særlige sansninger og refleksioner, som altid med udgangspunkt i Knausgårds eget nære familieliv. Det er som sædvanlig det, der er det geniale ved hans forfatterskab: med udgangspunkt i det nære og til tider meget trivielle, formår han at skrive så fængslende filosofisk og samtidig krystalklart og enkelt om menneskets komplicerede sammensætning og eksistentielle vilkår som ingen anden. Det er engagerende og lige til. Helt ulig oplevelsen hos hans tilbagevendende hovedperson, der er en spejling af ham selv.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/om-foraaret_karl-ove-knausgaard_indbundet_9788711510278

Vredens druer af John Steinbeck

Vredens druer af John Steinbeck. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Vredens druer er ikke nogen hyggelig forårsbog, men den er relevant og læseværdig i 2022, hvor den kan minde os om de udfordringer vesten har været igennem i nyere tid – og stået igennem – men også om de ting, der nu gentager sig i vores egen tid.

Denne episke roman handler om USA under Depressionen i 1930’erne, hvor overdyrkning af jorden i blandt andet Oklahoma havde ført til elendig høst, som satte tidligere selvforsynende bønder i uoverskuelig gæld til bankerne.

Vi følger en af disse familier, fra afskeden med deres jord og ejendom, ud på en lang og hård rejse mod Californien, hvor rygtet går, at man kan finde arbejde og et bedre liv. Det viser sig imidlertid at være endnu en barsk løgn fra dem, der har magten til at udnytte de sultende flygtende.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/vredens-druer_john-steinbeck_indbundet_9788711991152

En gylden korkprop af Iben Hjejle

En gylden korkprop af Espen Strunk og Iben Hjejle. Politikens Forlag.

Jeg havde umiddelbart ikke forestillet mig, at en biografi om en skuespiller, jeg ikke har noget særligt forhold til, skulle interessere mig eller være noget, jeg ville anbefale andre. Men jeg fik selv “En gylden korkprop” anbefalet og hørte den som lydbog, indtalt af Iben Hjejle selv, og blev positiv overrasket.

For i modsætning til mange andre skuespiller-interview, – portrætter og – biografier, blev overfladen hurtigt brudt, og Iben Hjejle dykkede villigt og uforfærdet ned i både barndom, forældrerelationerne, sin egen personlighed på godt og ondt i samspil med sit arbejde – og også i det forhold, som mange læsere uden tvivl interesserer sig for, nemlig forholdet til eksmanden Casper Christensen. Altsammen ærligt, men sobert.

Ikke mindst får Iben Hjejle i bogen på en ikke-krukket vis gjort læseren opmærksom på, hvor meget mere hun er, både som menneske og som professionel skuespiller, end det vi måske husker hende for på grund af hendes rolle i Klovn og lignende projekter. Det må vel siges at være et opfyldt succeskriterie for en bog af den genre.

Læs den. Eller endnu bedre, lyt til den. Du kan finde den i begge formater her: https://www.saxo.com/dk/en-gylden-korkprop_espen-strunkiben-hjejle_haeftet_9788740070088

Våren af Sigrid Undset

Våren af Sigrid Undset. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Sigrid Undset er en af de forfattere, man altid kan stole på. Hun er så stilsikker og så kompetent en fortæller, at man er sikret en god oplevelse, når man læser en hvilken som helst af hendes bøger. “Våren” kredser om et tilbagevendende tema i hendes bøger, nemlig det borgerlige ægteskab og kvinderne i dem.

Ægteskabet mellem barndomsvennerne Torkild og Rose begynder godt, men da de mister et barn, går forholdet i stykker sammen med dem. Efter mange års adskillelse mødes de igen. Bogen handler om kærlighed og ubrydelige bånd mellem mennesker. Den er romantisk uden at være sentimental, og med sit kærlighedsbudskab passer den så fint til en dejlig, solrig forårsdag.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/vaaren_sigrid-undset_lydbog-download_9788726432138

Bob af Helle Helle

Bob af Helle Helle. Forlaget Gutkind.

Helle Helle er en sprog- og stilfornyer i dansk litteratur, og selvom den minimalistiske stil adskiller sig fra meget af den litteratur, der bliver betegnet som verdenslitteratur og klassikere, rammer den så rent og præcist, at det altid er en fornøjelse at læse hendes bøger.

Bob er den seneste roman, og følger opskriften på Helle Helles succes: vi er tilstede i det helt nære, uprætentiøse liv, i parforholdet og i den indre hverdagskamp. Udgangspunktet er meget småt og kunne nemt beskrives som kedeligt og intetsigende, hvis ikke det var fordi, der netop bliver sagt så meget med så få ord og handlinger. Det handler således ikke om at kunne identificere sig med karaktererne eller deres liv, men om at kunne genkende elementer af det at være menneske, fanget i sig selv og i den verden, man nu engang kan få fat i.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/bob_helle-helle_haeftet_9788743400905

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjernesmarte børn