Jorden under mig

Polarnatten

Polarnatten af Heidi Sævareid. Forlaget Grønningen 1.

Polarnatten er en roman, der temmelig vellykket viser den stemning og de betingelser, der gjorde sig gældende i 1956 på et af Nordens mest unikke og udsatte steder: Svalbard, nord for polarcirklen. Inspirationen til romanen kommer eftersigende fra Heidi Sævareids egen mormor og morfar, som netop tog med deres to døtre fra Oslo til kulminebyen Longyear det år.

I romanen får ægteskabets mandlige part, Finn, arbejde som læge på hospitalet, mens den kvindelige part, Eivor, er medfølgende hustru. Mens Finn straks får nok at gøre på hospitalet, føler Eivor sig hurtigt fremmedgjort fra stedet og de mennesker, der bor der. Naturen er rå, det er mørkt halvdelen af året, og når isen lukker havet til om efteråret, er man lukket inde. Det sidste skib sydpå sejler i oktober.

Svalbard er et genialt stemningsmættet og dramatisk sted at sætte scenen for en hvilken som helst historie. Og de simple kendsgerninger fortæller det meste selv. Jeg sidder dog tilbage med følelsen af, at forfatteren godt kunne have hjulpet de indre billeder lidt mere på vej uden at være faldet i klichéfyldte landskabsbeskrivelser. Jeg ville gerne have frosset noget mere. Misset lidt mere med øjnene for at orientere mig i mørket. Følt mig lidt mere flosset i nerverne over naboernes inddragende tilgang.

Hovedpersonen Eivor bliver gradvist mere og mere indesluttet, for folk i den lille by er omklamrende, selvom det også er tydeligt, at det er de nødt til at være, for det er sådan, de overlever: ved at være sammen med de andre, engagere sig, tænde lys i mørket osv. For Eivor er det klaustrofobisk, og da hendes forhold til Finn også bliver påvirket af hans arbejde, der pludselig bliver tungt og kompliceret, er hendes eneste trøst en slædehund, der følger og beskytter hende mod alt det onde, der potentielt lurer i mennesker og i naturen omkring hende.

Det hele bliver i øvrigt sat i et fint historisk perspektiv af den kolde krig, der også sender en politisk frygt og kulde indover beboerne og deres mentale helbred. Alt i alt synes jeg bestemt bogen er læseværdig, ikke mindst på grund af det meget velvalgte sted. Mon ikke også det i sig selv vil kaste nogle nordiske priser af sig?

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/polarnatten_bog_9788773390764 *

Se de andre bøger på min forårslæseliste her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jorden under mig