Samlede noveller af Tove Ditlevsen

Endelig en læseværdig biografi om Dronningen

Undervejs af Tom Buk-Swienty. Politikens Forlag.

Som jeg har nævnt før, har jeg det svært med biografier, der ikke bestræber sig på at give et nogenlunde heltstøbt og ærligt billede af det menneske, som bliver portrætteret. Genren bliver ofte tåkrummende og mikrofonholdende og så tandløs, at jeg hurtigt opgiver at læse den. Forfatteren eller journalisten lader simpelthen bogens hovedperson male præcis det skønmaleri af sig selv og sit liv, vedkommende ønsker sig. Der kommer måske nogle enkelte pseudo-kritiske bemærkninger a la – “jeg har måske ikke altid været perfekt, men jeg har altid gjort mit bedste”, eller “det kunne jeg måske godt have gjort anderledes, men i det store hele fortryder jeg ikke noget”. Nå? Hvad kommer det mig ved?

Når man læser en biografi er det uinteressant som læser at blive skubbet rundt på overfladen i et slags festskrift, hvor man ikke bliver delagtiggjort i de fejl, hovedpersonen har begået, de sider af sig selv, vedkommende skammer sig over, de ting, han eller hun selv synes, de burde have gjort anderledes, de tanker de har gjort sig – eller i det mindste de glæder og sorger, de har oplevet. Hvis du ikke er villig til at være ærlig, til at åbne op for dit liv, som det er, hvorfor så sige ja til projektet? Og hvorfor som journalist eller forfatter sige ja til de præmisser?

Nå, men derfor bliver jeg meget glad, når jeg falder over en biografi, som gør det modsatte: nemlig at give et nyt og mere nuanceret billede af en offentlig person. Det gælder for Tom Buk-Swientys biografi om Dronning Margrethe, “Undervejs”. Og det er ikke mindst imponerende, fordi portrætter af kongehusets medlemmer i særlig høj grad stort set altid er frygtelig overfladiske og fulde af fedteri, overdreven ærbødighed og betagelse. At projektet er så vellykket skyldes formentlig to ting:

For det første er Tom Buk-Swienty historiker (blandt andet kendt for de populære bøger om krigen i 1864: https://www.saxo.com/dk/1864-slagtebaenk-dybboel_tom-buk-swienty_haeftet_9788702210736 ), og han kommer derfor med en anden vinkel end en journalist. Jeg er ikke i tvivl om, at han har været tilpas høflig og ærbødig over for majestæten, men hans interesse i at skrive om hende tager udgangspunkt i en historisk interesse og hendes plads i den, og ikke bare i en fascination af hende som “kendt” person. Det gør tilsyneladende hele forskellen.

Derudover benytter han et smart greb: han lader dronningen fortælle og holder sig selv og sine spørgsmål ude af teksten. Naturligvis har der været spørgsmål, gode spørgsmål – tusindvis formentlig – som har ledt dronningen ind på de dage, år, temaer og detaljer, som både gør bogen sammenhængende og velstruktureret og interessant og original. Derfor får vi detaljer om dronningens tidlige barndom og ungdom, som ikke har været fremme nogen steder før. Konkrete scener og samtaler, som er det, man søger, når man vil tæt på en personlighed gennem en biografi, og som er det allermest værdifulde for en læser.

Det er dronningen, der fører ordet, naturligvis redigeret og tilrettet af forfatteren, må man gå ud fra, og suppleret med historiske relevante informationer og kontekst af Buk-Swienty. Men det er dronningen, der helt nært og i jeg-form beretter fyldestgørende og personligt med hjælp fra en, der har et stort og relevant historisk overblik og en sans for, hvad det er, vi gerne vil vide. Ikke på sladderblads-niveau selvfølgelig. Men på et nysgerrigt og interesseret plan. Vidste du f.eks. at dronningen blev kaldt “bounce” af sine kammerater på sin engelske kostskole, fordi hun havde sådan et ivrigt kropssprog?

Helt nært bliver det de par gange, hvor dronningens personlige rejsedagbøger fra sin ungdom bliver gengivet, tilsyneladende ordret. Så kan man dårligt komme tættere på eller forlange mere som læser/lytter. I dem får vi en fuldstændig klar og direkte forbindelse til dronningen og dét, der karakteriserer hende som menneske i den særlige rolle hun udfylder for os.

Jeg kan varmt anbefale “Undervejs” til alle, der har interesse for dronningen og kongehuset eller bare godt kan lide en god biografi.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/undervejs-dronning-margrethe-fortaeller-til-tom-buk-swienty_tom-buk-swienty_indbundet_9788740061505

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samlede noveller af Tove Ditlevsen