Barsels-skriverier

Jenny af Sigrid Undset

Jenny af Sigrid Undset. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

 

De bedste romaner bliver ved med at tale til læseren, som kan genkende sig selv eller livet i fortællingen, selvom tiderne skifter.

Jenny af norske Sigrid Undset fra 1911 er et godt eksempel, som jeg hørte som lydbog i slutningen af min graviditet (og heldigvis ikke efter, jeg havde født. Forklaring følger.)

Hovedpersonen Jenny Winge er en ung norsk maler, der forsøger at etablere sig som billedkunstner. Vi møder hende første gang i Rom, hvor hun sammen med en gruppe andre unge kunstnere svælger i den italienske (læs romantiske og højstemte kultur) langt fra den nordiske kulde. Her indleder hun et forhold til den jævnaldrende landsmand, Helge Gram, med de største forventninger til kærligheden.

Tilbage i Norge falder hendes idylliske billede af forholdet fra hinanden, blandt andet i mødet med Helges forældre, som har et dårligt ægteskab og en borgerlig, snerrende indvirkning på Helge. Mens Jenny fjerner sig mentalt fra Helge, får Helges far, kunstneren Gert, som tilsyneladende forstår Jenny og kunsten, sig indyndet hos Jenny. De indleder et forhold, og Gert forlader sin kone.

Men heller ikke dette forhold ender med at leve op til Jennys forestillinger om kærligheden og det på én gang frigjorte og opslugende forhold. Hun er imidlertid blevet gravid med Gert og vælger at få barnet, selvom hun ikke længere vil have Gert. En beslutning der naturligvis er utrolig kontroversiel for samtiden, men som hun holder fast i, stærk og selvstændig som hun er.

Barnet bliver født og er tilsyneladende den kærlighed, der kommer tættest på det forbillede, de to mænd ikke har levet op til. Men barnet får Jenny heller ikke lov at beholde, og da er der ikke mere tilbage end knuste ambitioner for både kunstnerlivet og familielivet, hvilket i Jennys optik slet ikke er et liv værd at leve.

Jenny er historien om ikke at passe ind i sin egen tid. Jennys store idealer for lidenskaben og frigjortheden, kan ikke forenes med den borgerlige og regelrette tid og det Norge, hun lever i. Hendes store ambitioner for både kærligheden og sin karriere som kunstner, kvæles af virkeligheden og de to mænd, hun til at begynde med, har så store forventninger til, men som skuffer hende så fælt. Og så rammer den største sorg hende. At miste et barn, som man var villig til at ofre alt for, kan ikke overkommes.

Jenny er en smuk historie, som i sig selv er værd at læse, men min anbefaling gælder i høj grad også Sigrid Undsets fantastiske sprog og stil, som er blevet sammenlignet med bl.a. Zola, og som i sig selv er lige så interessant og medrivende i dag som tematikken.

Du kan købe bogen her:

https://www.saxo.com/dk/jenny_sigrid-undset_epub_9788726432039#

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Barsels-skriverier