Austers kæmperoman

En god indføring i Virginia Woolfs forfatterskab

A Haunted House af Virginia Woolf. Forlaget Vintage.

”A Haunted House” fra 1944 er en novellesamling af Virginia Woolfs noveller gennem en årrække, sammensat og produceret af den på det tidspunkt afdøde forfatters mand, Leonard Woolf.

Samlingen indeholder 18 noveller, som alle er kendetegnet ved Virginia Woolfs særlige eksperimenterende stil og sproglige virkemidler, der sender læseren ind i et konstant udvekslingsforhold mellem drøm og virkelighed, bevidsthed og det ubevidste.

Det betyder, at man som regel skal have tungen lige i munden for at følge med og forstå alt, hvad forfatteren kommunikerer, uanset om man læser på engelsk eller dansk. Woolfs bøger er det diametralt modsatte af f.eks. krimien, som holder læseren i hånden og som en film præsenterer letforståelige handlinger og dialoger. I Woolfs værker er det ikke plottet eller karakternes handlinger der driver historien.

Det vil være at gå for langt at sige, at der ikke sker noget i Woolfs historier, for det gør der naturligvis. Mennesker mødes, interagerer, ting sker, der bliver skabt små eller mindre forandringer under historiens forløb. Men det er ikke aktiviteterne i sig selv, der interesserer Woolf.

I novellen ”A Haunted House” som lægger navn til samlingen, bevæger et spøgelsespar sig gennem deres tidligere hjem, som nu er beboet af et andet ægtepar. Spøgelserne leder efter noget, en skat, som de mener stadig må ligge gemt et sted i huset fra dengang, de selv var levende og boede der. Det er venlige spøgelser, som går stille rundt for ikke at vække de nye beboere, herunder fortælleren, som dog har på fornemmelsen, at nogen eller noget spøger og skaber en stemning af søgen og forvirring.

Det bliver anledning for Woolf til at gå i dybden med det afdøde pars minder fra livet, perspektiveret ved hjælp af det par, der stadig har livet og hinanden i verden.

Det er således karakterernes tanker, refleksioner og de minder og betragtninger, som knytter sig til deres gang gennem verden og i samspillet med andre, der med Woolfs utrolige sprogbeherskelse bliver udfoldet for læseren.

Det er klassisk Woolf, som vi kender det fra hendes største romaner: ”Mrs. Dalloway”, ”To the Lighthouse” og ”The Waves”. Stilen bliver kaldt ”stream of consciousness”, og det er denne strøm af bevidsthed som læseren rider på gennem novellerne i ”A Haunted House”.

Man skal læse Woolf, hvis man er typen, der også læser bøger for at dyrke den rent sproglige oplevelse, som en forfatter på Woolfs niveau kan give. Det er menneskets psykologi, vores inderste drømme og længsler, som man som læser får lov at smage på, ikke udvist i groteske handlinger og aktion-prægede forløb, men i det indre liv, som ofte aldrig bevæger sig uden for hjernens og hjertets rum.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/a-haunted-house_virginia-woolf_paperback_9780099442165

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Austers kæmperoman