Min sommerliste 2019

Verden af i går

Verden af i går af Stefan Zweig. Forlaget Rosinante.

Meningsdannere og kulturpersonligheder i hele verden drager paralleller mellem tiden omkring Første- og Anden Verdenskrig og vores egen tid, som de mener bør vække bekymring og handling. Andre afviser blankt enhver sammenligning mellem dengang og nu og maner til ro. Uanset om man er på det ene eller andet hold vil man have stor fordel ved at gribe til nogle af de tekster, der fortæller, hvordan forandringerne og frygten føltes af dem, der oplevede dem sidst.

Derfor skal man læse Stefan Zweigs berømte erindringsroman fra i 1941, ”Verden af i går”.

Som de andre hovedværker i litteraturhistorien sætter den præcise ord og billeder på de store linjer og forandringer i det samfund og den kultur vi selv er en del af, hvilket bør vække interesse hos enhver europæer. Vil man forstå vores europæiske fortid og de rester af den, som mange mener nu igen er på spil, så er ”Verden af i går” et godt sted at tage fat.

I romanen trækker Zweig på sin egne erindringer om Europa, sådan som det var før Første Verdenskrig og frem til 1941, hvor Zweig fra sit eksil i Brasilien skriver bogen. Året efter begår han sammen med sin kone selvmord på grund af situationen i Europa. Den europæiske dannelseskultur var tabt og barbariet havde overtaget. Der var ikke mere at leve for.

Zweig betragtede sig selv som europæer, selvom han var fra Wien. En by, der for ham engang symboliserede den dannede, europæiske kultur, der tilbad kunsten, civilisationen og moderne værdier som frihed for den enkelte og menneskelig værdighed.

Læs også: De 5 bud: Mine fem all-time favoritter

Der er naturligvis tale om et meget romantiseret billede, men det er alligevel bevægende og engagerende, fordi det males af en forfatter der i fortvivlelse og sorg ser tilbage på det, der var engang, og som – hvad end det var – blev knægtet og saboteret af konflikterne i begyndelsen af det 20. århundrede med nazismen som den ultimative bøddel.

”Verden af i går” er ikke en historiebog, men et følelsesfuldt indblik i det, der skete fra en dedikeret europæers synspunkt, hvilket gør den så mærkbar og effektfuld. For mig er den som et råb fra fortiden, der opfordrer os til at huske og forstå vores historiske baggrund, hvis vi vil undgå, at de værste sider af vores historie gentager sig.

Jeg har selv været en del i Wien, som i dag mest af alt er en moderne storby. Men ser man lidt efter i gaderne og på cafeerne, kan man få øje på rester af den verden Zweig beskriver. Der drikkes stadig Wiener Melange og læses papiraviser på Café Central, Ringstrasse skinner med sine hvide palæer, der bliver danset wienervals til nytår, borgerskabet flokkes til operaen og kunstens hellige haller har stadig overherredømmet i byen.

I dag er det alt sammen i høj grad nostalgiske kulturklenodier der holdes i live for historiens skyld og fordi der stadig findes livsnydere i Wien. Men de er også påmindelser om, at civilisationen er skrøbelig. Dengang og nu. Spørgsmålet er om den europæiske dannelseskultur virkelig blev myrdet i 1938 for aldrig at genopstå eller om dens børn og børnebørn har overlevet i skyggerne og en dag vender hjem, hvis vi giver dem mulighed for det.

Du kan købe bogen her: https://www.bog-ide.dk/produkt/375601/stefan-zweig-verden-af-i-gar-haeftet/2041492

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Min sommerliste 2019