Refleksion #2: Vær tålmodig!

Kort over Paradis

Kort over Paradis af Knud Romer. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

”Kort over Paradis” er Knud Romers anden roman og udkommer tolv år efter den prisbelønnede debutroman ”Den som blinker er bange for døden”.

Modtagelsen har generelt været positiv blandt anmeldere og Romer-fans, men romanen er samtidig blevet kritiseret for at stikke i for mange retninger, og for at være rodet og meningsløs. Nogle har endda bemærket, at romanen burde været blevet gennemarbejdet mere!

Fra mit perspektiv er de mange års arbejde resulteret i en original og værdifuld roman, som jeg gerne vil anbefale her på bloggen.

Man skal ikke ret langt ind i romanen før man må give tidligere læsere ret i, at der er noget anderledes ved strukturen og formen i Romers roman.

For det er hverken virkelighedens eller fiktionens kronologi, der er det styrende i ”Kort over Paradis”. Der er mange spring frem og tilbage i tid, og der veksles løbende mellem Romers ungdomsoplevelser og fantasi-vennen M’s mere eventyrlige oplevelser i og omkring Vesten under den Kolde Krig. Der er mange veje og indskud, som ikke umiddelbart tjener noget formål i forhold til romanens handling.

Og så alligevel. For det her handler ikke om at danne et konkret og stringent kort over et landskab. Men om at mærke det landskab gennem et poetisk sprog og fantasifuldhed. Den røde tråd i Romers roman er stemninger, følelser og refleksioner over sit liv i 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne på tværs af tid, geografi og fortællespor. Det er følelserne og refleksionerne som udgør strukturen i romanen.

Læs også: De 5 bud: Bøger om at skrive

Den eksplosive og anarkistiske form er enorm meningsfuld, da mange afsnit af romanen er dedikeret til at give dogmerne på litteraturvidenskab tørt på.

Den unge Romer møder forventningsfuld op på studiet med sin læseglæde og kærlighed til sin barndoms- og ungdomsbøger og forfattere, der har været hans nærmeste venner og fortrolige på det flade, naturskønne Falster.

Men allerede på førstedagen bliver hans forestillinger og drømme angrebet af den akademiske kynisme, der straks går i gang med at dekonstruere alt og opdrage nye disciple i sin egen terminologi, smag og ideologi.

Derfra løber desillusioneringen, som hurtigt fører over i nye former for virkelighedsflugt i druk og stoffer. Romer bliver selv mere og mere dekonstrueret og sidder snart tilbage som en komplet taber, pillet fra hinanden og uden nogen form for lighed med den drøm, der har været drivkraften siden barndommen: at blive poet udgivet på de tyske giganters forlag, Insel Verlag, gudernes forlag.

Den drøm synes meget langt væk i et desillusioneret København, der går fra en overfladisk ideologisk kamp og politisk hashrus i 1970erne, til en endnu mere destruktiv overflade- og kokaindyrkelse i 1980’erne.

Den unge Romer forfalder til en klassisk løsning på jeg-passer-ikke-ind-problematikken ved at drømme sig til en anden, bedre tid på et bedre sted, hvor alting ville have været bedre og givet mere mening.

Læs også: Steppeulven af Hermann Hesse

For Romer er der tale om Wien omkring 1900, da den østrigske hovedstad var et kulturelt og kunstnerisk omdrejningspunkt. Hvor de store tænkere skrev og fik den anerkendelse de fortjente.

I romanen bemærker han selv, hvordan han overså, at også disse var del af et slags ungdomsoprør mod traditionen og det gamle og stive i lighed med de strømninger, som løber i Romers egen nutid, men som han frasiger sig, selvom han på sin egen måde er en del af det – og nu gør det litteratur.

For mig at se fuldfører Romer i denne roman sin lange mission. Han bryder med de snærende litterære bånd, han aldrig kunne forlige sig med i litteraturvidenskaben, der vil hænge bøger på bøjler og ligge dem i skuffer alt efter funktion, farve og genre.

Han skriver sin egen form – en poetisk og følelsesfuld roman, slået op som en klassisk dannelsesroman med spor af de forfattere han ser op til, dog med en rettidig indblanding fra vores egen fragmenterede nutid og selvforståelse. Og bliver udgivet på Insel Verlag.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/kort-over-paradis_knud-romer_indbundet_9788711901311

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Refleksion #2: Vær tålmodig!