Refleksion #1: Hvad handler det her om?!

Orlando

Orlando af Virginia Woolf. Forlaget Rosinante.

Som jeg har nævnt før her på bloggen, er jeg stor fan af den engelske forfatter, Virginia Woolf (1882 – 1941). Hendes skrivestil kan være utrolig kompleks og svær, men netop derfor er hun en af de forfattere, jeg har læst, som jeg synes indfanger livet og det at være menneske – i al sin kompleksitet – mest præcist i sine tekster.

Den seneste af hendes romaner jeg har læst, er romanen ”Orlando” fra 1928. Den har længe været på min læseliste – en Virginia Woolf-roman, dedikeret til Vita Sackville-West fra ”Portræt af et ægteskab”, en fortælling, som bøjer og udfordrer køn. What’s not to like? Og jeg blev heldigvis ikke skuffet.

Bogens hovedperson, Orlando, bliver født som adelsmand under Elizabeth den første af England, men skifter som 30-årig, pludseligt og uventet, køn. Som kvinde bliver livet meget anderledes for Orlando, der indtil nu har levet med adelsmandens mange privilegier og friheder, fordi der gælder andre regler for kvindekønnet. Ved hjælp af kønsskiftningen oplever Orlando på egen krop kønsrollernes forskellige begrænsninger, navnlig kvindens, som læseren gennem ham/hende bliver konfronteret med.

Læs også: De 5 bud: Om køn og feminisme

Vi følger Orlando frem til 1928. I de mellemliggende knapt 400 år forbliver Orlando ung, men møder under mange eventyrlige hændelser, flere af den engelske litteraturhistories store navne. Han drømmer selv om at blive forfatter. En drøm, der bliver en hel del mere umulig i en kvindekrop, fordi kvinder gennem historien og også i Woolfs tid, bliver taget meget lidt alvorlige som kunstnere, samfundsborgere og som mennesker i det hele taget.

Romanen er inspireret af og dedikeret til Woolfs elskerinde og nære veninde, den aristokratiske digter og forfatter Vita Sackville-West, hendes adelige familie og dens historie, centreret omkring familiens slot Knole, som Sackville-West elskede. Ved hjælp af Woolfs roman bliver Sackville-West kædet uløseligt sammen med det for eftertiden, selvom hun i virkelighedens verden mistede det til sine fætre, fordi hun ikke kunne arve det som kvinde. Bogen er således også en smuk personlig gestus fra Woolf.

Romanen er skrevet i en let, satirisk tone, og den udfordrer vores forestillinger om køn og identitet. Meget er føjet til vores viden om det emne siden, men Orlando er stadig et godt udgangspunkt for at reflektere over køn, kærlighed, historie, den historiske periode vores liv er sat i og den afgørende betydning den har for, hvordan vores liv kommer til at forme sig. Læs!

Læs også: De 5 bud: Mine fem all-time favoritter

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/orlando_virginia-woolf_haeftet_9788763844321

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Refleksion #1: Hvad handler det her om?!