De 5 bud: Historier om (det heteroseksuelle) ægteskab

De 5 bud: Læse- og skrivesteder i København

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek. Kreditering: Det Kongelige Bibliotek. Foto: Lars Bahl

 

En god bog læses godt på sofaen eller i sengen, men det kan give læseoplevelsen noget ekstra at være ude blandt andre mennesker og mærke livet omkring sig.

Om sommeren er København fuld af hyggelige udendørskroge, parker og pladser, hvor man kan nyde det gode vejr og samtidig lade sig rive med af en god fortælling. Det meste af året er det imidlertid ikke en mulighed. Vejr og vind får os til at søge indenfor.

Heldigvis er der også mange steder i København, hvor man kan gå ind og få en god kop kaffe og måske noget lækkert at spise, mens man vender sider i ly for regn og rusk.

Mange passionerede bogelskere skriver, ligesom jeg, også selv. Og for de skrivende gælder det i høj grad, at det kan være både rart og sundt at sætte sig ud blandt andre mennesker, få nye indtryk og interaktioner med folk.

Ugens 5 bud er derfor steder som gør sig godt som både læse- og skrivesteder, og som jeg selv holder af at besøge, alt efter mål og behov. Det kan være, vi ses.

De 5 bud:

  • Salonen

På Østerbro ligger bogcafeen Salonen, som både er en bog- og kulturcafé. I stueetagen sidder man mellem bøger og nutidskunst og kan se ud på livet på Østerbrogade. I kælderen er der året rundt forskellige slags kulturarrangementer, f.eks. koncerter og litteraturoplæsninger.

Nøgleordet i Salonen er hygge, og stedet gør sig godt som både læse- og skrivested. Jeg kan navnlig også lide at komme der, fordi det både formår at være en hyggelig bogcafé med en afslappet og behagelig stemning, men samtidig undgår at give én følelsen af at være snusket eller beskidt, som mange bogcaféer gør, fordi bøger, støv og toiletbesøg går i ét med mad og kaffe.

På salonen er der altid rent og pænt, og man har faktisk lyst til at indtage deres mad. F.eks. lækre boller med smør eller humus.

Nøgleord: Hygge

Hvad: Bogcafeen Salonen

Hvor: Østerbrogade 222

Hvornår: 10 – 18

 

  • Læsesalen på Østre Farimagsgade

Læsesalen på Østre Farimagsgade har i flere omgange været mit andet hjem. Jeg kender det indgående fra min studietid, hvor jeg brugte både læsesalene og gruppelokalerne i vid udstrækning.

F.eks. sad jeg dér dag ud og dag ind og skrev min bacheloropgave i antropologi, og da jeg lavede min afsluttende opgave på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og da jeg lavede interviews til mit speciale på antropologi.

Nøgleordet her er ro. På læsesalen sidder de studerende og skriver opgaver, og det forventes derfor, at alle der befinder sig på læsesalen er så stille som muligt. Ingen mobilsnak, ingen musik osv.

Det giver en fantastisk mulighed for koncentration, når man selv sidder og skriver, og man ender altid med at få rigtig meget for hånden. Stedet gør sig derfor utrolig godt som skrivested, men fungerer også rigtig fint, som læsested, når man ønsker ro til at fordybe sig.

Der er dog ingen servering her, så man har enten madpakke med eller går ud og køber noget et andet sted. Der ligger heldigvis rigtig mange gode steder lige om hjørnet.

Nøgleord: Ro

Hvad: Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

Hvor: Gothersgade 140

Hvornår: 8 – 22 på hverdage, 10 – 16 i weekenden

 

  • Den franske cafe

En af grundene til at gå ud for at læse eller skrive, er at suge indtryk til sig og mærke livet i byen. Jeg kommer på Den franske café, når jeg ikke har brug for dyb koncentration, men følelsen af samhørighed med den by, jeg bor i.

Den ligger smukt ved søerne, men samtidig halvt ude i trafikken på Østerbrogade, så man får masser af storbystemning ind med kaffen.

Den franske café er i udgangspunktet en almindelig café, og der er derfor masser af talende og urolige kunder, der farer ind og ud og spiser og drikker ved bordene.

Ikke desto mindre er der en behagelig og afslappet stemning, som gør, at man sagtens kan få skrevet, mens man indimellem kaster et blik ud på alt det, der foregår lige uden for cafeen: travle cyklister der suser mellem fodgængere og turister, fuglene på søen og bilerne på Østerbrogade.

Fordelen ved at sidde her er naturligvis også, at der kan bestilles både mad og drikke efterhånden som behovet opstår. Det meste på kortet er rigtig fint.

Nøgleord: Storbystemning

Hvad: Café

Hvor: Sortedam Dossering 101

Hvornår: 8 – 23 på hverdage, 9 – 23 i weekenden

 

  • Den sorte diamant

Jeg bor på Østerbro, og min magelighed kræver, at jeg helst finder steder at sidde, som er i nærheden af mit hjem. Der skal altså noget til før jeg gider sætte mig på cyklen og rejse ud for at skrive eller læse.

Et af de steder der kan få mig til det, er Den sorte diamant, der hører under Det Kongelige Bibliotek. Det er ligesom biblioteket på Øster Farimagsgade først og fremmest et sted for forskning og for studerende, men roen og koncentrationen på læsesalene er guld værd for folk der skriver eller ønsker at være uforstyrret, når de læser.

Og læsesalene her har noget helt unikt, nemlig en uovertruffen udsigt udover Københavns havn fra den specielle bygning, som indvendig føles storslået og højtidelig. Det er et inspirerende syn, man får fra sin plads, som helt automatisk giver en indre ro, tilfredsstillelse og lyst til selv at udrette noget.

Nøgleord: Udsigt

Hvad: Det Kongelige Bibliotek

Hvor: Søren Kierkegaards Plads 1

Hvornår: 8 – 20 på hverdage, 9 – 18 lørdag

 

  • Glyptoteket

Et andet sted i byen ligger det ultimative læsested, når man ønsker at være ude, men samtidig at finde ro, refleksion og inspiration. Glyptoteket er et stemningsfyldt museum, som viser skønhedens kunst, og hvor end man går, er man omgivet af skønhed og romantik, farver og dybe stemninger.

Når jeg kommer der for at læse eller skrive, er det allerbedst at sidde i vinterhaven, som på én gang føles meget eksotisk og meget københavnsk. Fra bænken mellem alt det grønne, kan man se på skoleklasser, turister, familier, par og stort set alle andre former for menneskelige relationer.

Samtidig mærker man kunsten og kulturens tilstedeværelse omkring sig, og hvis man er heldig, æder det hele sig ind på én og giver inspiration til egne projekter.

Nøgleord: Inspiration

Hvad: Ny Carlsberg Glyptotek

Hvor: Dantes Plads 7

Hvornår: 11 – 18 tirsdag til søndag, 11 – 22 torsdag, lukket mandag

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De 5 bud: Historier om (det heteroseksuelle) ægteskab