House of Many Gods

Anne Franks dagbog

Anne Franks dagbog. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Du har helt sikkert hørt om den. Sikkert også læst uddrag fra den.

Jeg vil anbefale dig at læse den i sin helhed. Ikke bare fordi Anne Franks dagbog er medrivende og rørende, eller fordi enhver der har været teenager engang kan relatere til forfatterens tanker om forældre, det at være ung og at have store drømme for fremtiden.

Men især fordi Anne Franks dagbog giver et unikt og autentisk vidnesbyrd om det, der skete engang og som kan ske igen. Til det sidste håber Anne Frank og hendes familie, ligesom mange andre, at det ikke går så galt. Men det gør det.

I tiden efter 2. Verdenskrig sagde verdenssamfundet “aldrig mere”. Aldrig igen skulle noget så grusomt få lov at finde sted, som da Europas jøder næsten blev udslettet. Men det kræver, at vi husker.

Nye generationer har hørt om jødeforfølgelserne, måske også besøgt mindesmærker og set film om fænomenet. Men den kollektive hukommelse af, hvad der skete og hvordan det skete, forsvinder fra generation til generation, hvis ikke den får et indspark.

Anne Franks dagbog kan noget særligt, fordi den i kraft af sit format, fortæller historien indefra gennem en ung og uskyldig hovedperson, som vi kan relatere til og føle med på en måde, der får alvoren og smerten til at gå op for os på tværs af tiden, der er gået.

Læs også: Den moderne kulturs historie

Det er naturligvis også derfor, at bogen er en verdensklassiker og vel nok den mest berømte dagbog nogensinde.

Den er skrevet af en ung, jødisk pige, som begynder at skrive i den på sin 13-års fødselsdag. Vi når at få et kort indblik i hendes hverdag med skole, veninder og hvad der ellers optager en 13-årig pige, inden alt forandres, da hun pludselig må gå under jorden sammen med sin familie i sommeren 1942.

Herefter bliver dagbogen en vigtig beretning og et historisk dokument over, hvordan dagligdagen forløber i ”Baghuset”, hvor familien Frank gemmer sig for nazisterne sammen med en anden jødisk familie.

Anne Franks udførlige notater i dagbogen handler naturligvis om krigen og frygten for at blive opdaget. Men navnlig i begyndelsen skriver hun lige så meget om det at være en ung teenage-pige, der er lukket inde sammen med sine forældre, søster og en anden familie på lidt plads og uden venner og adspredelse.

En kæmpe udfordring for enhver teenager. For ethvert menneske.

Læs også: “Manuskripter kan ikke brænde”

Anne er skarp, ikke mindst i replikken, selvstændig og fuld af håb, drømme og planer for fremtiden, og hun fortæller det hele til dagbogen, som hun kalder Kitty, og dermed til os, som læser den.

Det er en helt særlig, intim læseoplevelse, som er så sørgelig, fordi vi ved, at det hele blev taget fra hende og aldrig realiseret. Bortset fra drømmen om at blive en stor forfatter. For det blev hun jo. Skønt på en helt anden måde end hun fortjente.

I en radio udsendelse i foråret 1944 hører Anne Frank undervisningsministeren sige, at alle vidnesbyrd om det hollandske folks lidelser under den tyske besættelse skal indsamles efter krigen og offentliggøres. F.eks. dagbøger.

Anne Frank beslutter sig for, at hendes dagbog også skal blive til en bog, hun vil udgive, når krigen er forbi. Hun begynder derfor at rette den oprindelige version til med en kommende offentliggørelse for øje.

Hendes sidste optegnelse i dagbogen er dateret den 1. august 1944. Tre dage senere bliver familien hentet af Gestapo. De er blevet angivet. Hendes dagbog bliver reddet af bekendte.

Anne kommer til koncentrationslejren Bergen-Belsen, hvor hun dør tre måneder før sin sekstens års fødselsdag og kun en måned før, at lejren bliver befriet af britiske tropper.

Kun Annes far, Otto Frank, overlever krigen og udgiver i 1947 dagbogen i en redigeret form på baggrund af Anne Franks egen tilretning af dagbogen i løbet af foråret 1944.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/anne-franks-dagbog_anne-frank_indbundet_9788711984819

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

House of Many Gods