De 5 bud: Læse- og skrivesteder i København

De 5 bud: Elizabeth den første

Der er flere mennesker jeg ser op til. Forfattere, der formår at gengive alt det et menneskeliv er gjort af. Folk, der påvirker verden med deres ord og tanker. Familiemedlemmer, der har inspireret mig til at være den, jeg er. Komponister, der kan røre mit inderste med deres musik.

Men hvis jeg skal pege på mit største idol, må det være Elizabeth den første af England. En engelsk regent fra 1500-tallet, som jeg ikke har nogen personlig relation til og kun kender gennem overleveringer.

Jeg har nogle gange været tilbageholdende med at sige det, for det lyder selvfølgelig åndssvagt. Hvordan kan man være kæmpe-fan af et menneske, man aldrig har mødt og som man ret beset ikke kan gøre sig troværdige forestillinger om?

Måske er det bare myten om Elizabeth den første, der til stadighed fascinerer og inspirerer mig. Men det gør heller ikke noget, hvis det er tilfældet. For det en slagkraftig og storslået myte, som alle kvinder – og mænd – kan bruge som inspiration og forbillede i deres eget liv.

Jeg blev i første omgang introduceret til historien om Elizabeth den første, da jeg som tolv-tretten-årig så filmen ”Elizabeth” af Shekhar Kapur med Cate Blanchett i hovedrollen som Elizabeth den første.

Jeg var dybt fascineret og ville vide mere, og da jeg kort efter læste ”Jomfrudronningen” af Susan Kay, var jeg solgt. Jeg havde fundet et idol, som ingen sanger, skuespiller eller forfatter kunne måle sig med.

Hun havde naturligvis også historiens vingesus på sin side og en helt enestående position i verden, men hun fremstod også som et kvindeligt forbillede, som kunne alt det, jeg kunne ønske mig af sådan et.

Siden har jeg læst alt om hende, som jeg har kunnet komme i nærheden af, både skøn- og faglitteratur, og jeg har også udvidet min interesse til at indbefatte hendes slægt, Tudor-slægten, og dens rolle i engelsk historie.

Jeg har aldrig kunne finde en roman, der kunne måle sig med Susan Kays ”Jomfrudronningen”, som derfor er den ubestridte Elizabeth den første-roman. Men jeg har læst andre gode bøger, som har tilføjet perspektiver og vinkler på den historiske person, regent og kvinde, som jeg beundrer så meget på utrolig stor afstand. Dette er mine 5 bud på bøger til Elizabeth den første-fans.

 

De 5 bud:

  • Jomfrudronningen af Susan Kay

Jomfrudronningen af Susan Kay. Gyldendal.

”Jomfrudronningen” af Susan Kay er den ultimative Elizabeth den første-roman. Det er den af forskellige grunde. For det første er den utrolig velskrevet. Kay skriver enkelt og nøgternt, men får alligevel sin hovedperson og de øvrige karakterer til at træde klart frem af papiret, så man tydeligt kan mærke deres tilstedeværelse, deres forskelligheder, tanker og følelser.

Men på en afbalanceret måde. Kay går nemlig aldrig for langt, så portrættet af disse historiske skikkelser, magtmennesker i 1500-tallets Europa, kommer til at ligne moderne politikere og kongelige til forveksling. Hun holder derimod tilpas afstand, så hendes fremstillinger altid virker troværdige.

Det er en svær kunst, som hun mestrer. Jeg forstår stadig ikke helt, hvordan hun gør det. Men en hel del hænger utvivlsomt sammen med den anden grund til, at bogen er så vellykket. Hun tager hele tiden udgangspunkt i de historiske kendsgerninger.

Med sin særlige skrivestil og kæmpe viden om perioden, kulturen og personerne får hun formidlet det portræt af Elizabeth den første, jeg er så vild med og som har fået mig til at læse bogen mindst tyve gange: et kvindeligt forbillede, hvis råstyrke, magt, charme og overblik flyder over i én og giver lidt af myten til én selv.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/jomfrudronningen_brugtbog_sx85341715

 

  • Dronningens nar af Philippa Gregory

Dronningens nar af Philippa Gregory. Gyldendal.

Tudor-dynastiet er en familie udover det sædvanlige. Henrik den ottende er gået over i historien, som manden med seks ægteskaber, to af hvilke blev erklæret for ugyldige, to hustruer blev henrettet. Da hans eneste søn, Edvard, dør kun seks år efter Henrik selv, overtager hans ældste datter, Mary, tronen. Hendes effektive religiøse udrensning har for eftertiden givet hende navnet ”bloody Mary”.

Hun vidste, at lillesøsteren Elizabeth ikke var af den sande tro, men med Elizabeths kløgt og Marys, trods alt, loyalitet over for sin familie, lykkedes det Elizabeth at beholde sit liv og blive Marys efterfølger på tronen.

I ”Dronningens nar” behandler Philippa Gregory det anspændte forhold mellem søstrene Maria og Elizabeth Tudor, fortalt gennem en synsk flygtning, Hannah, der ligesom resten af Europa er splittet mellem de to Tudor-kvinder og deres tro.

Maria Tudor er dybt troende katolik, der vil have England tilbage til den rette tro efter Henrik den ottendes eskapader, mens Elizabeth er protestant i sit hjerte.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/dronningens-nar_philippa-gregory_indbundet_sx78311292

 

  • Jomfruens elsker af Philippa Gregory

Jomfruens elsker af Philippa Gregory. Forlaget Cicero.

En person man ikke kommer udenom, når man beskæftiger sig med Elizabeth den første, er hendes ven og sandsynligvis også elsker, Robert Dudley, som er det menneske, der gennem hele hendes liv, betyder mest og står hende nærmest.

”Jomfruens elsker” af Philippa Gregory tager udgangspunkt i hans synsvinkel på Elizabeth den første, og fortæller samtidig historien om Dudleys liv som dronningens nære ven, som barn og barnebarn af henrettede forrædere og som ambitiøs hofmand, der både jagter indflydelse og kærlighed hos sin magtfulde veninde.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/jomfruens-elsker_philippa-gregory_haeftet_sx62396193

 

  • Dronningen er min fjende af Victoria Holt

Dronningen er min fjende af Victoria Holt. Forlaget Lindhardt og Ringhof.

Victoria Holts roman ”Dronningen er min fjende” tager også udgangspunkt i Dronning Elizabeths forhold til Robert Dudley, men fra en ny og spændende vinkel. Hovedpersonen i romanen, Lettice Knollys er forelsket i Dudley og har besluttet sig for at gifte sig med ham, selvom det vil antænde dronningens vrede og gøre Elizabeth til en magtfuld og stort set uovervindelig fjende.

Synsvinklen er Lettice Knollys’ og giver endnu et perspektiv på personen Elizabeth den første, som en farlig modstander med besidderiske tendenser og en dronnings uvilje til at blive sagt imod.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/dronningen-er-min-fjende_bog_9788726773712

 

  • Den evige ild af Ken Follett

Den evige ild af Ken Follett. Forlaget Cicero.

”Den evige ild” er efterfølgeren til ”Uendelige verden” og ”Jordens søjler” af Ken Follett, og handler ligesom de foregående bøger om den engelske by Kingsbridge, i denne bog på det tidspunkt, hvor Elizabeth den første kommer til magten.

Romanen handler ikke direkte om Elizabeth den første, skønt hun optræder enkelte gange, men om det samfund hun regerede over, navnlig de religiøse konflikter, som hun forsøgte at manøvrere igennem efter årtiers religiøs tumult, forårsaget først af hendes far, Henrik den ottende, og efterfølgende af hendes søster Mary.

Selvom vi ikke kommer tæt på Elizabeth den første i romanen, giver dens persongalleri og beskrivelser et godt indblik i de udfordringer, hun stod med som monark, men også hvordan hendes regeringstid blev oplevet af hendes undersåtter, samt hvordan hun kan have fremstået for de mennesker, hun regerede over.

Du kan købe bogen her: https://www.saxo.com/dk/den-evige-ild_ken-follett_indbundet_9788763838825

 

Fakta om Elizabeth den første

  • Født 7. september 1533
  • Død 24. marts 1603
  • Barn af Henrik den ottende af England og Anne Boleyn
  • Søster til Mary den første af England (Mary den blodige)
  • Dronning af England og Irland fra 17. november 1558 indtil sin død den 24. marts 1603.
  • Kaldet Jomfrudronningen, fordi hun aldrig giftede sig, men holdt fast i kun at være gift med sit land.
  • Elizabeth var den sidste af fem monarker fra Huset Tudor.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De 5 bud: Læse- og skrivesteder i København