De 5 bud: Mine fem all-time favoritter

Jul med Emma Gad

Takt og tone af Emma Gad. Forlaget Gyldendal.

Forleden gik jeg sammen med tusindvis af andre danskere rundt i Indre By i København for at finde gaver til mine nærmeste. Man ved udmærket godt, hvad man går ind til, når man venter til december med gaverne:  mas og slid for at komme frem og tilbage i menneskehavet, som breder sig og opsnapper de ting, man også har på listen, for øjnene af én.

Men det er også tradition og en vigtig del af julen, som giver os følelsen af et overordnet kulturelt fællesskab med hinanden. Vi har de samme forpligtelser på vejen mod det samme mål.

Nogle af de butikker der var mest gang i denne formiddag, var byens boghandlere, og det kan man jo kun glæde sig over som bogelsker. Det er fantastisk, at folk er så vilde med at købe bøger til familie og venner. Og forståeligt, for bogen er den perfekte gave: altid personlig, kan gives til både de nærmeste og til folk, man kender mindre godt. Den er smuk, og den adskiller sig fra alle de brugsgenstande vi ellers køber og giver til hinanden. Den taler til noget andet i os.

Da jeg gik rundt mellem bunkerne, fik jeg øje på en klassiker, som jeg straks genkendte uden nogensinde at have læst den. Emma Gads takt og tone. En del af vores fælles bevidsthed, selvom mange af os ikke har kigget den nærmere igennem. Vi ved bare, at er man i tvivl om noget i forhold til etikette og netop takt og tone, så er Emma Gad eksperten, man skal vende sig mod.

Læs også: Min bedstemors historie

Men hvorfor denne prominente plads i julehandlen? Der var ikke tid til at undersøge det nærmere, da jeg ud af øjenkrogen fik øje på det, jeg egentlig søgte.

Da jeg kom hjem med mine indkøb, fandt jeg Takt og Tone på min reol. En tidligere udgave fra 1982, som egentlig er min mors. Jeg bladrede i den og fik svar på mit første spørgsmål. Takt og Tone udkom første gang i 1918 og fejrer dermed 100-års jubilæum i år. Det har selvfølgelig kaldt på en genudgivelse hos Gyldendal.

Derudover kunne jeg læse, at Emma Gad var meget mere end bare ekspert på takt og tone i Danmark i 1910’erne. Hun fik f.eks. opført og udgivet 19 skuespil i årene 1886-1913 og derudover opført et par dramatiske arbejder, som ikke var trykt, mest kendt ”Et Sølvbryllup” fra 1890. Hun redigerede desuden Politikens Dametidende og stiftede i 1898 fagforeningen ”Hegnet”, kvindernes handels- og kontoristforening. En utrolig sej og arbejdsom kvinde.

Læs også: De 5 bud: Feel good

Men det er altså hendes beskrivelser af selskabslivets regler og kultur, som vi kender hende for i dag. Jeg begyndte at læse i bogen og blev straks fanget af Gads ironiske, men til tider også belærende tone, som er sjov, fordi den netop viser den del af borgerskabets kultur og verdensopfattelse, som bordsætninger og omgangsformer blot var et udtryk for. På den måde har tiden kun gjort bogen mere relevant og interessant som et historisk dokument over en tid og en kultur i navnlig Københavns bedre borgerskab omkring 1918.

Personligt ser jeg for mig to af mine oldeforældre, der netop begik sig i dette miljø på dette tidspunkt. De var henholdsvis 15 og 18 år gamle og kom af velhavende familier fra forretningslivet. Jeg føler, at jeg ser dem og deres familier lidt tydeligere og forstår dem lidt bedre, når jeg sætter dem ind i den ramme, som Emma Gad giver mig.

Læs også: Anne Franks dagbog

De mange råd og vejledninger til alt fra invitationer til påklædning og smykker, er en blanding af forældede mystiske kulturelle koder og stadig brugbare råd. For meget har selvfølgelig ændret sig på 100 år, nogle ting så radikalt, at det næsten er umuligt at tyde, hvad der egentlig tales om, når man er født i 1988. Andre ting passer stadig som hånd i handske:

”Er der noget Punkt, hvor Mangel paa god Tone – eller for at sige det rent ud – Uopdragenhed breder sig efter en stor Maalestok, saa er det i Cyklesporten. Lære og Butiksdrenge er ligefrem livsfarlige, naar de i snævre Gader, omtrent liggende paa Maven, halser afsted med uartige Tilraab til de ældre Fodgængere, der passerer Kørebanen eller vover at færdes paa denne, som Cyklisterne betragter sig som Eneejere af,”

lyder det f.eks. fra Gad, som herefter kommer med nogle gode forholdsregler til cykelfolket:

”Kør med moderat Fart, hvor der færdes mange Fodgængere. Før ikke en højrøstet Samtale fra den ene Cykle tilbage til den næste. Tag i Deres Kørsel ikke alene Hensyn til Fodgængere, men også til andre Cyklister. Stil altid Deres Cykle paa et Sted, hvor den ikke generer.”

Læs også: De 5 bud: Om køn og feminisme

I bogen er også et lille afsnit om jul, der også vækker genklang til i dag. Emma Gad skriver for eksempel:

”Julen er en Ting, som Folk i de elleve Maaneder af Aaret ikke skænker en Tanke eller højst er enige om, er en meget besværlig Ting, men som den tolvte rejser sig som en Kæmpe, som det er umuligt at diskutere med eller om. Grunden dertil er naturligvis den, at Julen endog fra Hedenskabets Tid er Nordboernes største Fest, saa at ethvert Forsøg paa at afskaffe selv dens uheldige Egenskaber, saasom Udvekslingen af Gaver, vil falde frugtesløst ud, særlig, fordi Børnene har bemægtiget sig den.”

Gad minder også navnlig de unge om, at julen er familiens fest:

”Det morer ikke de Unge synderlig Dag efter Dag at spille Lotteri om Smaating med gamle Tanter, hvorfor de stræber, hvad de kan, for at komme afsted til Juleugens Dansefester paa de store Hoteller. Det virker ikke altid helt elskværdigt, idet Julesammenkomsterne har deres virkelige Berettigelse som et Samlingsmærke for Familien. Til anden Adspredelse er Aaret langt nok.”

Læs også: De 5 bud: Mine fem all-time favoritter

Derudover har hun et par gode råd i forhold til gavegivningen:

”Hvis man har ondt ved at finde paa Gaver til sine Kære, er man som oftest paa den sikre Side, naar man holder sig til det, der kan spises, drikkes eller ryges. En Høne, en Æske Konfekt eller en Flaske Likør kan virke beskedent men aldrig uvelkomment.”

Må Jeg tilføje Emma Gads ”Takt og Tone” som Mulighed, da den i Dag kan gives som en Spøgefuldhed til Familie og Venner, men samtidig have en ønsket, positiv Effekt.

Du kan købe bogen her: https://www.arnoldbusck.dk/boeger/kultur/takt-og-tone

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

De 5 bud: Mine fem all-time favoritter